‘Ik wil dat jij…’ :Hoe je onbewuste relatieregels de boel verstoren

Spread the love

Herken je al je verwachtingen die je hebt naar je partner toe? Alle regels die jij hebt opgesteld in je hoofd? Het zijn jouw eigen ‘ relatieregels’, die de boel verstoren.
Een voorbeeld is een vrouw die op zaterdagmorgen vroeg opstaat om het huis helemaal op te ruimen. Zij vindt het een goede invulling van tijd om haar dag te besteden aan nuttig zijn.
Als haar man lang uitslaapt, en in de huiskamer verschijnt word ze boos op hem. ‘ Kun jij het vuil buitenzetten?’ Hij antwoord: ‘Dat zal ik vanavond doen.’
Ze word woest, en vindt het niet kunnen dat hij kan toekijken terwijl zij de boel schoonmaakt.

Als ze rustiger word, denkt ze na over wat is gebeurd. Haar vrije dag wil ze zo invullen. Hij heeft ook een vrije dag, en wil dat aan zijn eigen hobbies besteden en niet aan schoonmaken. Ze bedenkt dat hij altijd helpt in het huishouden, en dat ze alles 50-50 doen.
Zij heeft in haar hoofd dat hij moet helpen, wanneer zij daar eigenlijk zin in heeft.
Iedereen heeft onbewuste relatieregels. Het zijn jouw normen en waarden die zijn opgesteld naarmate je ouder bent geworden.
Het zijn aannames die je oppikt van relaties van je ouders, tot aan je vriendinnen en je vorige partners. Compromissen maken met je nieuwe partner, een tussenweg vinden is heel belangrijk.
Je vorige relatie kan je alles samen hebben gedaan, en nu een partner die prima met zichzelf overweg kan en meer ruimte voor zichzelf nodig heeft.

Water bij de wijn doen is belangrijk. Als jij maar bij je punt blijft, wat je ‘ normaal’ vind, word het er niet beter op. Bespreek met elkaar de verschillende standpunten, en hoe je daartoe bent gekomen. Hebben jullie andere behoeftes en gevoelens? Hoe kunnen jullie elkaar tegemoetkomen? Kijk kritisch naar je eigen overtuigingen, waar komen ze vandaan? Vind je dat wel echt? Is het waar? Zo word je bewust van je eigen regels, en kun je ze eventueel bijstellen.

Zo relativeer je je (onbewuste) relatieregels

• Hoe belangrijk is het echt?
• Druist het loslaten van de regel in tegen jouw belangrijke normen en waarden?
• Hoe belangrijk is het over een week? Of over een jaar?
• Wat is het ‘ ergste’ wat kan gebeuren als je deze regel loslaat?
• Wat is het ‘ leukste’ wat kan gebeuren als je deze regel loslaat?

Verwachtingen in je relatie: Hoe stel je ze bij?

80% van alle vrouwen die niet tevreden is met hun relatie, heeft een vrachtlading aan onbewuste onrealistische relatieregels. In het boek ‘ Als vaders doen wat moeders willen’, van Trisha Ashworth en Amy Nobile, geven ze zes manieren om deze verwachtingen bij te stellen.

1. Vraag jezelf af wat jouw verwachtingen zijn van een goede relatie. Passen deze verwachtingen bij die van je partner? Zij ze realistisch?
2. Ga er eens voor zitten en praat met elkaar over welke verwachtingen jullie van elkaar hebben als partner. Verbaas je niet als veel van je verwachtingen onhaalbaar blijken.
3. Kijk eens objectief waar je verwachtingen op gebaseerd zijn. Hoe is de relatie van je ouders? Of heb je ze meegenomen uit vorige relaties? Hebben deze verwachtingen wel een realistische oorsprong?
4. Bedenk hoeveel verwachtingen van jezelf invloed uitoefenen op de relatie met je partner.
5. Bedenk waarom je ook weer met je partner samen bent
6. Stop met denken over hoe je relatie eruit zou moeten zien. Bepaal liever wat een ‘ goede relatie’ voor jou is op dit moment van je leven.

Bron: FLOW, nummer 7-2010

Leave a comment